PEMIMPIN DAN TANGGUNGJAWAB...

Setiap negara di seluruh dunia ada seorang pemimpin untuk menerajui pucuk kepimpinan.Kebanyakan pemimpin dipilih melalui undian dari rakyat mereka sendiri.Bagi yang berjaya menjadi pemimpin perlu memimpin dengan rasa tanggungjawab serta mengalas amanah yang telah di beri oleh rakyat.Corak pimpinan dari seorang pemimpin dapat mencerminkan kewibawaan dan ketelusan mereka dalam menjalankan tanggungjawab.
Namun,apa yang berlaku sekarang di dunia yang serba canggih ni aku lihat pemimpin sekarang hanya mementingkan kekuasaan dan pengaruh.Diorang semua ni hendak menjadi pemimpin hanya semata-mata inginkan nama dan hidup senang.Aku pelik la,apa yang diorang kejarkan hinggakan kebajikan rakyat terabai,berpecah belah,perpaduan entah ke mana.Aku tak nak nanti peristiwa 13 Mei berulang kembali.
Sebagai seorang pemimpin diorang tahu ker tak yang diorang la yang pertama akan di soal selidik terlebih dahulu apabila tiba masanya dihisab kelak.Kita ni kalu nak jadi pemimpin cerminkanlah dulu keperibadian,kewarasan otak dan sahsiah diri.Ini tidak asal ada pengaruh walaupun bodoh bedal je leh jadi pemimpin.
Aku tak cakap semua pemimpin berperangai macam tu.Masih ada lagi pemimpin yang dapat menjalankan tanggungjawab dengan baik dan telus.Apa-apa hal pun semuanya bermula dari dalam hati seseorang itu.
Korang semua dah lihat,dah baca,dah terasa...so lu fikir la sendiri...kalu ada kelancangan kata aku mintak maaf ini semua hanya pendapat yang aku rasa...

No comments:

Post a Comment

Copyright by ungutinta.blogspot.com