Ikan siakap banyak rasa


Nampak tak mood memasak me menjadi-jadi sekarang ni..me pun tak tau kenapa..mungkin sebab me dah agak lama tak pegang sudip dan senduk kat dapur la ni..hihihi..kalau dah lama tak masak takut skill memasak tu dah tak ada kan..so me pun masak la yang simple je untuk family..
Uolls pun dah tahu apa yang me masak kan...tuuu..dalam gambar tu la..ikan siakap masak 3 rasa..tapi me rasa bukan 3 rasa, banyak rasa adalah...hehehe
Me bukannya expert bab memasak ikan besar-besar ni..main campak-campak je bahannya..
Kat bawah ni me share resepi ikan siapkap 3 rasa ala-ala campak versi me

Bahan-bahan
Ikan siakap
Tepung goreng serbaguna (me guna tepung tempura)
Bawang putih (dalam 10 ulas)
Halia ( 3-4 inci)
Timun
Lobak
Nenas
Tomato
Cili padi
Sos cili dan sos tomato
Sos tiram
Garam
Air
Minyak masak

Cara-cara
Ikan siakap yang telah disiang dan basuh di lumurkan dengan campuran bawang putih dan halia (bawang putih dan halia di tumbuk).Biarkan seketika
Timun ,lobak, nenas dan tomato di potong dadu
Bawang putih, halia dan cili padi di layang halus
Bancuh tepung serbaguna dan celupkan ikan kemudian goreng dengan minyak yang panas
Dah siap goreng ikan, tumiskan bawang putih,halia yang telah dilayang.Goreng sehingga layu.
Kemudian masukkan sos tiram,sos cili dan sos tomato.Dan masukkan lobak, timun, nenas dan tomato yang telah dipotong dadu tadi
Masukkan garam.
Bila dah cukup rasa baru masukkan cili padi.Angkat dan tuangkan ke atas ikan yang telah siap di goreng tadi.

hehehe...sebenarnya sama je kaedah masak ikan siakap ni..yang membezakan air tangan orang yang memasakknya... :)

p/s : ayah me siap cakap boleh buka restoran la lepas ni :)

No comments:

Post a Comment

Copyright by ungutinta.blogspot.com